Usein kysytyt kysymykset

HOIDON ETENEMINEN

Mitä tehdään ensimmäisellä hoitokäynnillä?

Ensimmäisellä hoitokäynnillä otetaan tarkka 3d-valokuva iTero laitteella hampaistosta ja purennasta sekä valokuvat. Sen avulla tehdään hoitosuunnitelma, joka lähetetään potilaalle sähköpostitse arvioitavaksi noin 2 viikkoa myöhemmin. Jos haluat jo ensimmäisellä tarkastuskäynnillä 3d-kuvauksen, niin varaa 40 minuutin aika Oral Erottajalta, jolloin saman käynnin yhteydessä voidaan tehdä (maksuton) alustava hoitosuunnitelma.

Miten aloitan hoidon nopeasti?

Jos haluat jo ensimmäisellä tarkastuskäynnillä 3d-kuvauksen, niin varaa Oral Erottajan vastaanotolta 40 minuutin aika, jolloin saman käynnin yhteydessä voidaan tehdä (maksuton) alustava hoitosuunnitelma. Näin vältyt erilliseltä kuvauskäynniltä.

Mitä tehdään ensimmäisellä sovituskäynnillä?

Silloin liimataan hoitosuunnitelmassa näkyvät läpinäkyvät muoviset otepinnat hampaisiin ja annetaan mukaan ensimmäiset kalvoparit. Otepinnoilla varmistetaan hampaiden siirtyminen. Sovituskäynnillä opastetaan kalvojen käyttö ja keskustellaan hoidon kulusta. Mukaan annetaan myös kirjalliset ohjeet. Potilas lähtee sovituskäynniltä ensimmäiset kalvoparit suussaan, jotka hän vaihtaa kotona noin kahden viikon kuluttua seuraavaan uuteen kalvopariin.

Mitä ovat otepinnat?

Otepinnat on merkitty hoitosuunnitelmassa punaisella värillä. Ne ovat pieniä hampaanvärisestä muovista tehtyjä pisteitä hampaiden pinnoilla. Otepintojen avulla kalvo saa paremman otteen hampaasta ja näin varmistaa hampaan suunnitellun siirtymisen. Erityisesti suippenevat hampaat, kuten pitkäjuurinen kulmahammas ja alaetuhampaat, saattavat tarvita otepintoja, jos hammasta kierretään. Otepinnat auttavat myös oikomiskalvojen pysymisessä paikallaan, jos naapurihammasta painetaan alas. otepinta

Ovatko otepinnat pakollisia?

Otepintojen avuilla voidaan edetä oikomishoidossa hieman nopeammin. Otepintoja voi joskus jättää pois etuhampaista, mutta tällöin suunnitellusta siirtymisestä saattaa toteutua hieman vähemmän.

Mitä ovat hoitosuunnitelmassa näkyvät kyhmyt yläetuhampaiden takana?

Syvän purennan korjaamiseen laitetaan joskus ylähampaiden kalvon taakse purentataso, joka auttaa painamaan alaetuhampaita alemmas purennasta. biteramp

Mitä ovat hoitosuunnitelmassa näkyvät turkoosit viivat?

Suunnitelmassa turkoosit viivat eivät ole otepintoja, vaan kalvossa oleva painekohta, jolla juurta saadaan siirrettyä parempaan asemaan.

Mitä tulisi tehdä, jos hoitosuunnitelman video ei toimi?

Toisinaan suunitelmavideo ei suostu toimimaan. Tässä tapauksessa tulisi Windows-käyttäjien painaa videota hiiren oikealla näppämeillä, siirtyä kohtaan “Avaa sovelluksessa” ja valita listasta “Windows Media Player”. Videon pitäisi nyt näkyä. avi_toista Mikäli ongelma edelleen ilmenee suosittemme, että lataatte ilmaisen ohjelman videon toistoon osoitteesta https://www.videolan.org/vlc/ tai otatte meihin yhteyden.

Kuinka tiheästi vaihdan oikomiskalvoja?

Oikomisen alussa oikomiskalvoja pidetään tavallisesti noin kaksi viikkoa. Kun hampaat ovat alkaneet siirtyä, voidaan usein seuraava kalvo vaihtaa jo kun edellinen kalvo on ollut muutaman päivän löysän tuntuinen. Jos seuraava kalvo on hyvin tiukka, pidetään edellistä vielä pari ylimääräistä päivää. Oikoja arvioi käynneillä onko kalvojen vaihtoväli sopiva.

Kauanko oikomishoito kestää?

Oikomishoidon kesto riippuu hoidon tavoitteista ja hoidon laajuudesta. Tavallisimmin hoito kestää 1-2 vuotta. Hoitoaikaan vaikuttaa ikä, luun ja juurten muoto ja luun kovuus, lihasvoimat ym. Aikuisiakin voi oikoa, mutta hampaiden siirtyminen on hieman hitaampaa. Vanhimmat nyt oikomishoidossa olevat ovat yli 70-vuotiaita.

Hammaskaari on epäsymmetrinen. Voiko sen suoristaa?

Kaikki ihmiset ovat hieman epäsymmetrisiä, myös hampaat ja leuat. Hammas siirtyy vain leukaluussa. Oikomishoito saattaa luoda hieman uutta luuta. Jos hammaskaarta laajentaa liikaa voi riskinä olla ienten vetäytyminen myöhemmin ja hampaat pyrkivät voimakkaammin palautumaan alkuperäiseen suuntaan. Vaikein alue siirtää hampaita on ala-etualue, koska luuharjanne on kapea ja luu siinä on kovempi. Kovassa luussa hampaan siirtyminen on hitaampaa. Jos epäsymmetriaa haluaa korjata enemmän tarvitaan leukakirurgiaa, jolloin leikkauksessa siirretään koko leukaa.

Voiko oikomista nopeuttaa?

Oikomishoito on pitkä prosessi, mutta sitä voidaan nopeuttaa. Hoidon nopea eteneminen edellyttää kalvojen käyttöä yli 20 h/vrk. Lisäksi voidaan käyttää Orthopulse-laitetta, joka auttaa hampaiden arkuuteen ja tehostaa luun muodostumista. Laitetta käytetään 10 minuuttia päivässä, mikä voi nopeuttaa hoidon kokonaiskestoa 25-40%.

https://www.daherorthostyle.com/site/orthopulse-vancouver

Mitä tehdä jos seuraavana oleva kalvo ei sovi suuhun?

Pidä edellistä kalvoa 1-2 päivä lisää ja yritä kalvon sovittamista uudelleen. Jos kalvo ei vieläkään istu, koita sovittaa sitä seuraavaa kalvoa. Jos tämä kalvo sopii, pidä sitä muutama päivä pidempään kuin normaalit 2 viikkoa. Jos kalvo on jostakin syystä mennyt mutkalle yksittäisen hampaan kohdalta, taipuneen kohdan voi suoristaa.

Miksi kumivetoja pitää käyttää? Ovatko ne kaikilla tarpeellisia?

Kumivedoilla säädetään purentaa tarkemmin kohdalleen, sillä usein yläleuka on hieman edempänä alaleukaan nähden. Jos takahampaita siirretään taakse syntyy vastavoima joka pyrkii kallistamaan etuhampaita eteen. Kuminauhat vähentävät vastavoimia haitalliseen suuntaan, jolloin hoidossa päästää pidemmälle ja se etenee nopeammin. Jos kuminauhoja käytetään vain vähän hoito kestää kaummin koska kukin kalvo siirtää hammasta vähemmän. Puremalihakset toimivat paremmin, kun purenta lomittuu keskenään hyvin. Suorat hampaat säilyvät oikomisen jälkeen paremmin suorana, kun ylä- ja alaleuka ovat keskenään hyvin purennassa. Kuminauhat vaihdetaan uusiin 2-3 kertaa päivässä, ja ne otetaan pois syömisen ja hampaiden harjauksen ajaksi. Tarvittaessa kuminauhat suussa voi syödä, mutta ne lähtevät silloin herkästi irti. Jos kuminauhat loppuvat, soita vastaanotolle, niin postitamme niitä lisää. kumiveto_invisalign

Mikä on Chewies ja mitä varten se on?

Chewies on silikoninen muoviputkilo, jota tulisi pureskella hampaiden välissä päivän mittaan n. 10 minuuttia. Sen päivittäinen pureskelu vilkastuttaa hampaiden verenkiertoa ja edistää hampaiden liikkumista. Chewiesien avulla voi myös varmistaa, että kalvot ovat tiukasti paikoillaan. Chewies voi myös nopeuttaa oikomishoidon etenemistä ja varmistaa hampaiden suunnitellun siirtymisen. Pureskeluun voi myös käyttää esimerkiksi pyyheliinaa tai talouspaperia. 532

Onko Invisalign hoito kivuliasta?

Hampaiden siirtyminen voi aiheuttaa hieman kipua. Kipu on yksilöllistä ja ajoittuu yleensä kalvojen vaihtamisen ajankohtaan. Invisalign tuntuu aiheuttavan vähemmän kipua, kuin mitä perinteiset oikomisraudat aiheuttavat.  Acceledent tai pehmyen pureskelu, kuten xylitolpurukumi, voi auttaa hampaiden kipuun.

KONTROLLIKÄYNNIT

Mitä tehdään kontrollikäynnillä?

Ensimmäisellä kontrollikäynnillä tarkistetaan hoidon hyvä eteneminen, kalvojen istuvuus ja kerrataan ohjeistus. Jos jokin hammasväli on liian tiukka, hammasväliä kiillotetaan hieman, jotta hammas pääsee siirtymään paremmin. Joskus purentaa säädetään kumivedoilla. Tällöin kontrollikäynnillä liimataan kahteen hampaaseen nuppi ja opastetaan kumivetojen käyttö.

Voidaanko oikomishoidon etenemistä seurata etänä?

Dental Monitoring avulla voit viikoittain puhelimellasi kuvata hampaat ja oikomistiimi seuraa hoidon hyvää etenemistä. Tämä auttaa, jos potilaan on hankalaa tulla säännöllisesti vastaanotolle kontrollikäynneille tai potilas haluaa tarkemmin seurata hoidon etenemistä.

Lisätietoa osoitteessa https://dental-monitoring.com/

Kuinka usein käydään kontrollissa ja mitä silloin tehdään?

Kontrollikäynnit ovat noin 6-9 viikon välein. Tällöin varmistetaan hoidon hyvä eteneminen ja seurataan purentaa. Kontrollikäynneillä myös kiillotetaan hammasväliä kiillotusnauhalla, jotta hampaat pääsevät liikkumaan halutulla tavalla. Hampaiden suoristaminen on helpompaa, mutta purennan saaminen kohdalleen on vaativampaa ja se vie myös enemmän aikaa. Hyvä purenta on kuitenkin tärkeä leukanivelen toiminnan ja oikomisen lopputuloksen pysyvyyden varmistamisen kannalta.

ARKI KALVOJEN KANSSA

Miten kalvot puhdistetaan?

Lastenhammasharjalla ja vedellä on helppo puhdistaa kalvot. Hammastahnan käyttö saattaa hieman naarmuttaa kalvojen pintaa. Kaupasta tai apteekista saatavat oikomiskojeen puhdistustabletit ovat hyvä vaihtoehto kalvojen puhdistamiselle harjauksen lisäksi.

Voiko kalvojen kanssa syödä? Entä sokeripitoiset juomat ja alkoholi?

Kalvojen kanssa saa syödä, mutta ei kuumaa eikä mielellään sokeripitoista ruokaa tai juomaa. Sokeri/hiilihydraatit ruokkivat suun bakteereita ja reikiintymisriski kasvaa kalvojen kanssa.  On suositeltavaa ottaa kalvot pois ruokailujen ajaksi, mutta toki on OK syödä niiden kanssa ja sitten myöhemmin ottaa ne pois ja purskutella vedellä tai harjata.

Voiko purukumia syödä kalvojen kanssa?

Purukumin syöminen saattaa olla hankalaa, koska se tarttuu kalvoihin kiinni. Ksylitolipastillit ovat suositeltavampia.

Pitääkö hampaat pestä ruokailujen jälkeen?

Ei tarvitse. Vedellä purskuttelu on hyvä vaihtoehto.

Voiko kalvoja pitää saunassa tai urheillessa?

Voi pitää.

Kalvoista tulee hampaisiin värjääntymiä, miksi?

Kun kalvot ovat suussa saattavat pinnat hieman helpommin värjääntyä. Värjääntymiä on helppo puhdistaa vastaanottokäynnillä pastapuhdistuksella tai soodalla. Voit esimerkiksi varata uusintakuvauksen yhteyteen pidemmän ajan, jolloin puhdistus voidaan tehdä sen käynnin yhteydessä. Soodapuhdistus ei kuulu oikomishoidon kustannusarvioon. Värjääntymiä voi myös kertyä helpommin, kun kieli ja posken limakalvo ei niin helposti puhdista pintoja.

Voiko kalvojen teräviä reunoja muotoilla itse?

Kyllä. Teräviä reunoja voi itse hioa esimerkiksi kynsiviilalla. Jos kalvo  on liian pitkä ja painaa ientä, voi saksilla leikata 1mm pois painokohdasta. Hyvin harvoin yksittäisessä kalvossa voi olla valmistusvirheitä, jos kalvo ei selvästi istu ja on muusta sarjasta poikkeava, siirrytään sarjassa seuraavaan kalvoon ja tätä kalvoa pidetään muutama päivä ylimääräistä. Jos kalvosta puuttuu leikkaukset kumivedolle, voi kalvoon leikata itse loven kumivetoa varten.

Kuinka kauan kalvoja voi olla pitämättä tärkeän tilaisuuden takia?

Max. 12 tuntia ja mielellään alle 1 kerta/viikko. Mitä pidempää kalvot ovat poissa suusta, sen herkemmin hampaat palautuvat ja kalvojen paikalleen laittaminen vaikeutuu. Hammaskipua saattaa myös aiheutua, jos kalvot ovat liian pitkään käyttämättä. Jos joudut olemaan ilman kalvoja useamman tunnin viikossa, kalvoja on pidettävä 2-7 päivää pidempään.

Takahampaani eivät ota kiinni toisiinsa, mistä se johtuu?

Koska oikomiskalvo on hampaiden välissä ja jos puret unessa hampaita yhteen, voi kalvon paksuuden takia tilapäisesti takahampaisiin syntyä hieman avopurentaa. Tarvittaessa oikoja leikkaa kalvosta viimeiset hampaat pois, jotta purenta pääsee nopeasti asettumaan. Joskus taakse laitetaan kumiveto auttamaan purennan sulkemisessa. Oikomisen jälkeen purenta yleensä myös luontaisesti muutaman kuukauden aikana asettuu tiukemmin.

Hampaani tuntuvat heiluvilta – onko se normaalia?

On. Oikomisessa ensin laitetaan hampaat liikkumaan, jotta ne siirtyvät. Oikomisen jälkeen retentiovaiheessa hampaat vakiinnuttavat uuden asemansa ja muutamassa viikossa liikkuvuus vähenee. Muutaman kuukauden kuluessa luu on hieman kovempi kuin ennen oikomista.

PURENNAN SÄILYTTÄMINEN

Miksi hampaat pyrkivät palautumaan?

Luun kovettuminen uudelleen kestää muutaman vuoden, jolloin hampaat pyrkivät huulen ja kielen paineiden takia siirtymään takaisin. Hampaat ovat luussa iensäikeiden avulla. Säikeet ovat sidekudosta ja ne uusiutuvat vähitellen noin 7 vuoden kuluessa. Uudistumisen myötä säikeiden veto hampaan alkuperäiseen asemaan vähenee.

Miten saavutettu hoitotulos ylläpidetään? Voivatko hampaat siirtyä takaisin lähtötilanteeseen?

Kaikilla hampaat pyrkivät siirtymään/asettumaan koko eliniän hampaiden kulumisen ja lihaspaineiden mukaan, jotta hampaat pysyvät keskenään paremmin purennassa. Aina oikomisen jälkeen tarvitaan tuki eli retentio.

Mikä on retentio?

Retentio on tuki, jotta hampaiden siirtyminen hoidon jälkeen olisi mahdollisimman vähäistä. Retentiona käytetään retentiokalvoa, retentiolevyä tai retentiolankaa. Retentiolanka liimataan alaetuhampaiden taakse piiloon, mielellään pysyvästi. Liimattu retentiolanka yläleuassa saa olla paikoillaan useita vuosia. Irrotettavan kojeen (kalvo tai levy) käyttöä vähennetään ajan mittaan, jotta purenta paremmin pääsee asettumaan. rentetiovaihtoehdot2

Mikä on Vivera-retentiokalvo?

Invisalign-oikomishoidon jälkeen voidaan käyttää Vivera-retentiokalvoa tukemaan purentaa. Niitä valmistetaan tavallisesti kolme kappaletta, jotka kestävät useita vuosia ja tarvittaessa niitä voidaan teettää lisää. Säilytä viimeisen Invisalign-oikomiskalvot , jolloin sitä voidaan tarvittaessa käyttää myös retentiokalvona.

Miksi hampaat ylipäätään liikkuvat oikomishoidon jälkeen?

Hampaiden on tarkoitus liikkua koko eliniän, jotta purenta asettuu paremmin hampaiden luontaisesti kuluessa, muuten syntyy rakoja hampaiden väliin ja mahdollisesti avopurentaa. Hampaat siirtyvät posken ja kielen paineen mukaan ja myös pyrkivät jatkuvasti puhkeamaan iensäikeiden vetämänä. Jos hampailla on keskenään toisiaan tukeva asento, puhkeaminen pysähtyy hampaan kohdatessa vastakkaisen leuan hampaan. Jos vastapurenta puuttuu, tai ei ole sopivassa asemassa, hammas saattaa puhjeta liikaa. Jos huulenpaine on suurempi kuin kielenpaine, tulee helposti ahtautta ja jos kielenpaine on suurempi, syntyy rakoja hampaiden väliin. Hampaat kestävät hyvin lyhytaikaisia koviakin voimia, mutta jatkuva samansuuntainen kevyt voima siirtää hammasta. Oikomishoito perustuu jatkuvaan tasaiseen kevyeen voimaan, jolloin hammas siirtyy haluttuun suuntaan. Hampaat siirtyvät biologisissa rajoissa. Kasvuikäisillä hampaat siirtyvät enemmän ja nopeammin kuin aikuisilla. Jos hyvään purentaa tarvitaan suuria siirtoja, tarvitaan oikomisen lisäksi mahdollisesti kirurgiaa, jossa leikkauksella leukaa siirretään parempaan asemaan. Leikkaushoidossa oikomiskojeella tasataan hammaskaaret, jonka jälkeen suoritetaan laukkaus ja hoito viimeistellään oikomishoidolla.

Jäikö jotain kysyttävää? Lähetä meille kysymyksesi ja vastaamme sinulle mahdollisimman pian.

[contact-form-7 id=”49″ title=”Contact form 1″]