Oikomistekniikkani

Hampaita voi oikoa usealla menetelmällä. Hammas ei tiedä onko sitä siirtävä voima kalvo vai kiinnike tai onko kiinnike kielen vai huulen puolella.

Kiinteillä oikomiskojeilla eli ns. ”oikomisraudoilla” tehokkain menetelmäni on Damon-tekniikka. Olen työskennellyt 10v. Englannin johtavalla Damon-tekniikan vastaanotolla (Harpenden Orthodontics). Tätä menetelmää käytettäessä asiakkaalta vaaditaan vähemmän hoitokäyntejä verrattuna perinteisiin kiinikkeisiin. Vaikeissa hoidoissa voidaan käyttää Insignia-tekniikassa käytettävää tietokonetta suunnittelun apuna.

Oikominen voidaan toteuttaa myös ohuilla läpinäkyvillä muovikalvoilla: Invisalign-menetelmässä valmistetaan sarja  n. 2 viikon välein vaihdettavia ohuita läpinäkyviä muovikalvoja (alignereita). Oikojalle kontrollit ovat noin 6-8 viikon välein. Kukin oikomiskalvo siirtää hampaita noin 0,5mm haluttuun suuntaan. Invisalignin kustannukset ovat noin 500€ suuremmat kuin perinteisillä kiinnikkeillä toteutettu oionta. Invisalign-menelmä ei hankaloita syömista tai hampaiden puhdistamista, koska kalvot otetaan pois ruokailun ja puhdistuksen ajaksi. Suurin osa oikomisen aloituksistani nykyisin onkin Invisalign menetelmällä. Invisalign video.

Invisalign-kalvot valmistetaan 3D iTero -suukameran avulla. Hoitosuunnitelman mukainen lopputulos ja hoidon kesto voidaan arvioda ennen oikomishoidon aloittamista. Acceledent laitteen avulla saattaa Invisalign oikominen nopeutua 20-30%. Acceledentin suurin merkitys on kivun vähentämisessä ja oikomiskalvojen istuvuuden auttamisessa.

Linguaalitekniikan Incognito-menetelmällä kiinnikkeet ovat kielen puolella ja näin ollen vähemmän näkyvissä kuin perinteiset oikomiskojeet. Incognito-kiinnikkeet valmistetaan kultaseoksesta tarkkuusjäljennöksen avulla. Hoito kestää usein hieman kauemmin ja kustannukset ovat noin 60% suuremmat kuin perinteisillä kiinnikkeillä.  En enää aloita uusia Incognito oikomishoitoja, sillä Invisalign on minulla korvannut linguaalitekniikan.

Inman Aligner irroitettava oikomislevy sopii vain lievään oikomiseen. Oikomiskoje kallistaa etuhampaita suorempaan asemaan. Inman Aligner on rajallinen sen suhteen mitä sillä voidaan saada aikaan, enkä enää juuri käytä sitä.

Eri tekniikat vaativat lisäopintoja. Tietoa koulutuksestani